Kvindesektionens historie

På generalforsamlingen i januar 2001 blev Bent Jensen afløst af Jesper Raabo, der gennem en længere årrække har været en succesrig ungdomsformand. Jesper stod over for store udfordringer, bl.a. integrationen af HEI's elitedamer og genopbygningen af seniorherrer, hvor det bedste hold efter flere nedrykninger endte i Serie 1 i 2003. En tredje udfordring er den anstrengte økonomi. Jo, der var nok at tage fat på for den nye formand.

I 2002 skete der en historisk begivenhed med kvindefodbolden på Århus-egnen. Danmarks mest vindende kvindeklub, Hjortshøj-Egå, HEI, blev fusioneret med Skovbakken i Risskov, og de to klubber "flyttede sammen" hos Skovbakken ved Vejlby-Risskov Hallen.

HEI tog ikke færre end 10 mesterskabs-medaljer med sig ind i fusionsægteskabet. Især i 80'erne var Hjortshøj-Egå altdominerende i dansk kvindefodbold. Det var i de år, at man dystede mod storklubber som Stjernen, Sydmors og Femina. Sidst i firserne fik de grønne fra Nordjylland - Fortuna Hjørring - imidlertid godt fat, og halvfemserne blev én lang dyst mellem forstadsårhusianerne og Fortuna med OB og B1909 som evige outsidere.

I 2002 traf man i ledelsen i Hjortshøj-Egå efter mange år på Skæring Stadion og i den røde trøje som sagt at fri til Skovbakken IK. Det skete i erkendelse af, at konkurrencen i dansk kvindefodbold var tiltaget, og at DBU varslede med et nyt projekt, hvor toppen af dansk kvindefodbold kunne få tilskud til talentudvikling. Et af kravene var imidlertid bedre træningsfaciliteter og organisation, end hvad man kunne tilbyde ved Skæring Skole.

Disse faciliteter havde man hos den tidligere divisionsklub Skovbakken IK på Vejlby/Risskov Idrætscenter, og fra sæsonen 2002/2003 spillede Århus' bedste kvindehold i gult og blåt.

Efter et par år med bronzemedaljer, ansatte man i sommeren 2004 den tidligere superliga-træner Ole Brandenborg. Brandenborg nåede aldrig at få holdet til at leve op til tidligere tiders storhed, og i sommeren 2006 - efter at man kunne konstatere, at holdet for første gang i mange år stod uden medaljer ved sæsonafslutningen - sluttede samarbejdet.

I efteråret 2006 startede Skovbakken IK på en frisk. Med 8 nyoprykkede senior-spillere var Skovbakken ved sæsonstart klart 3F-ligaens yngste mandskab, og samtidig kom helt nyt og ungt blod til i trænerstaben.

Cheftræner blev den 26-årige Jakob Michelsen, der tidligere trænede juniorholdet, som han sammen med den nye juniortræner førte til klubbens første pigejunior DM titel i efteråeret 2006. Han tegner sammen med den jævnaldrende Brian Sørensen det nye talentarbejde i det østjyske. De to trænere satser i 2006/07 på "overlevelse" i den bedste kvinderække, men målet er, at deres unge spillere i løbet af 3 sæsoner skal bringe medaljerne tilbage til kvindefodboldens tidligere magtcentrum, Århus.

Første sæson for det nye unge Skovbakkenhold blev en succes og holdet endte på en femteplads, som også var holdets målsætning. Holdet kom ligeledes i pokalsemifinalen. Mange unge spillere blev integreret, og ved sæsonafslutning havde man 3 velfungerende seniorhold og en yderst talentfuld ungdomsafdeling og fremtiden tegner atter lys i Aarhus. Målet for 2007/ 2008 sæsonen er en plads i det nye slutspil og dermed top 4.

Målet for sæson 2 efter den ny strategi blev indfødt blev også en succes, holdet blev nummer 4 og kom dermed med i slutspillet. I slutspillet præsterede holdet fint og kunne i sidste kamp tage bronzen med en sejr i Skovlunde, men desværre måtte de unge Skovbakken piger nøjedes med uafgjort og dermed 4. pladsen. Næste år er målsætningen bronze til Aarhus.

I sæsonen 2008/09 var holdet endnu engang med i medaljeslutspillet. Denne gang med en ny cheftræner. Axel Lund Petersen havde overtaget roret efter en intern trænerrokade i klubben, der betød at han og Jakob Michelsen skiftede hold, og Michelsen overtog herreholdet. Det blev til bronze igen efter at Fortuna Hjørring tog guldet og Brøndby sølvet. Sidste hold i slutspillet var SønderjyskE. Inden dette havde holdet spillet et fornemt grundsspil hvor bl.a. Nadia Nadim sluttede som topscorer med 21 mål. Sæsonens højdepunkt var dog ubestridt pokalfinalen i Parken. Foran et stort publikum, hvor mange var fuldt med fra Vejlby, vandt holdet 4-3 efter straffesparkskonkurrence over rivalerne fra Fortuna Hjørring. Holdets absolutte fornemste præstation efter at holdet spillede under navnet Skovbakken. Mia Kjærsgaard-Andersen blev ovenikøbet kåret som pokalfighter efter en fantastisk indsats i finalen.

Den efterfølgende var målsætningen at slutte i top 2 efter et par år med broncemedaljer. Nu var den tidligere assistent under både Jakob Michelsen og Axel Lund Petersen, Brian Sørensen blevet forfremmet til cheftræner. Det blev dog desværre kun til det andet sæt broncemedaljer i streg til holdet. Fortuna og Brøndby viste sig endnu engang for stærke. Pokalturneringen blev igen i år kulminationen. Som året før nåede holdet til pokalfinalen i Parken. Denne gang blev det dog til et nederlag på 0-2 til Brøndby IF.

I 2010/11 sæsonen var målsætningen igen top 2 og kvalifikation til Champions League. Samme fire hold fra året før endte i slutspillet. Brøndby og Fortuna byttede plads i toppen og igen sluttede de blå-gule på tredje-pladsen. OB sluttede året som nr. 4 for andet år i træk. Til historien hører, at holdet var hårdt plaget af skader til profilerne gennem hele sæsonen. Således var bl.a. Nadia Nadim væk fra holdet i flere lange perioder, og i hele slutspillet måtte holdet undvære den normale førstekeeper Mia Kjærsgaard-Andersen. Endnu engang var der succes i pokalturneringen. Det sluttede dog i semifinalen efter et nederlag på reglen om udebanemål til årets suveræne mesterhold fra Brøndby.

Målsætningen for sæsonen 2011/12 var uændret for 3F-holdet. Med tilgang af flere rutinerede og dygtige spillere, heriblandt en af landets allerbedste offensiv-spillere Sanne Troelsgaard, var der begrundet håb om at holdet kan slutte i top 2, og for første gang kvalificere sig til Champions League. På trænersiden blev der også oprustet. Tidligere VIK-træner David Kiær kom i makkerskab med Brian Sørensen om at lede holdet mod nye mål. Endeligt havde klubben DS-holdet der forventes slutte i toppen af rækken, samt to velfungerende serie 2 hold. Alt i alt gode udsigter til en succesrig sæson for kvindesektionen.

Her i foråret 2014 Er Jesper Raabo fortsat formand,  for det stærke køn (pige/kvinder), mens Leif Gjørtz Christensen har samme rolle hos drenge/herrer.

Som den eneste fodboldklub i hele kongeriget, måske i hele verden udskiltes de to køn i hver deres selvstændige fodboldafdeling Delingen skete 21. december 2009, mens delingen først var en realitet i januar 2010 hvor vedtægterne for begge afdelinger blev godkendt på ekstraordinære generalforsamlinger

I 2011 havde vi et af de stærkeste hold i 3F-ligaen, men det glippede med deltagelse i CL, og dermed søgte fire af vore fem kontraktspillere – bl.. a. Nadia Nadim -til andre klubber

Status – stadig i foråret 2014 har herrerne indgået en samarbejdsaftale med bl. a. Aarhus Fremad om ungdomsfodbold for de ældre spillere – navnet  er FC Aarhus, og holdene spiller på pænt højt niveau.Seniorafdelingen har hold i 2. Division.

Kvinderne har placeret sig som Aarhus højst placerede hold under DBU – Kvinderne spiller i 3F-ligaen. Endvidere er Skovbakken områdets kraftcenter udi elitefodbold.

U-18 holdet spiller i DM-rækken, som de præger og ligger her nr. 1

Under U-18 holdet kommer U-15 holdet, der spiller i mesterrækken som holdet præger via en tredjeplads men a point med nr. 1